Voor iedereen die ge´nteresseerd is in nieuws over depressie en angst

zaterdag 28 juni 2015

TIP ONZE REDACTIE
Heb je nieuws over depressie en angst?
Stuur een mail naar de redactie of
vul dit formulier in!

LINK
Silhouet Online
Het (online) tijdschrift van NedKAD met wetenschappelijk nieuws over angst en depressie

TRIMBOS E-ZINE
Het Trimbos-instituut informeert ge´nteresseerden over ontwikkelingen op het terrein van geestelijke gezondheid met behulp van elektronische nieuwsbrieven. Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief Trimbos E-Zine!

INITIATOREN
Nieuws over Depressie en Angst

Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie   Nederlandse Studie naar Depressie en Angst   Trimbos Instituut
Klik hier voor meer informatie.

Nieuwsarchief

Eerste bericht  Vorige: Mondiaal initiatief voor mensen met depressie en diabetes   van 896  Volgende: Ouderen niet vaker depressief  Laatste bericht

Collaborative care bij angststoornissen 
Datum: 2009-01-02, 1293 keer gelezen
Print deze pagina

Collaborative care bij angststoornissen(www.collaborativecare.nl) - Het eerste onderzoek in Nederland naar een collaborative care aanpak van angststoornissen, is gestart. In de regio Leiden en omstreken werken 42 huisartsenpraktijken, 6 psychiaters en 33 Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen en psychologen mee. Naar verwachting zullen 180 patiënten deelnemen aan het onderzoek. De resultaten worden verwacht in 2011.

Doel van dit project (kortweg CC:PAD) is om de behandeling van paniekstoornis en gegeneraliseerde angststoornis in de eerste lijn te verbeteren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het “collaborative stepped care model”. Dit betekent dat hulpverleners uit verschillende disciplines samenwerken om de zorg voor de patiënt zo goed mogelijk uit te voeren. In dit geval werkt de huisarts samen met een SPV of een psycholoog (de zogenaamde “care manager”) en een psychiater. Dit team van hulpverleners biedt de patiënt behandelingen aan die goed blijken te werken bij paniek en gegeneraliseerde angst. De behandelingen bestaan uit begeleide zelfhulp, cognitieve gedragstherapie en antidepressieve medicatie. Om de zorg zoveel mogelijk toe te spitsen op de ernst van de klachten, wordt de behandeling in stappen aangeboden. Na elke stap wordt dan bekeken of de klachten van de patiënt zijn gedaald en of er vervolgstappen nodig zijn.

De vraag is of deze nieuwe manier van werken iets toevoegt aan de zorg zoals die nu gangbaar is in de huisartsenpraktijk. Daarom gaat de helft van de deelnemende huisartsenpraktijken te werk zoals zij dat gewend zijn. Aan het einde van het onderzoek hopen we iets te kunnen zeggen over de effectiviteit van de collaborative stepped care behandeling en de kosten hiervan in vergelijking met de gebruikelijke zorg.

'Het onderzoek CC:PAD is een samenwerking tussen het Trimbos-instituut, het VUmc en het LUMC. Het is een satellietproject van NESDA en het Depressie-initiatief.

Contactpersoon: Anna Muntingh

line

Categorie: Behandelmethoden, Angst
Tags: collaborative care, paniekstoornis, angststoornis, zelfhulp, cognitieve gedragstherapie

Nieuwsarchief

Eerste bericht  Vorige: Mondiaal initiatief voor mensen met depressie en diabetes   van 896  Volgende: Ouderen niet vaker depressief  Laatste bericht
sac ekim