Voor iedereen die ge´nteresseerd is in nieuws over depressie en angst

zondag 29 november 2015

TIP ONZE REDACTIE
Heb je nieuws over depressie en angst?
Stuur een mail naar de redactie of
vul dit formulier in!

LINK
NOCDA
Onderzoek naar obsessief compulsieve stoornissen (OCD)

TRIMBOS E-ZINE
Het Trimbos-instituut informeert ge´nteresseerden over ontwikkelingen op het terrein van geestelijke gezondheid met behulp van elektronische nieuwsbrieven. Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief Trimbos E-Zine!

INITIATOREN
Nieuws over Depressie en Angst

Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie   Nederlandse Studie naar Depressie en Angst   Trimbos Instituut
Klik hier voor meer informatie.

Nieuwsarchief

Eerste bericht  Vorige: Masterclass behandeling angst- én persoonlijkheidsstoornis   van 896  Volgende: Depressieve moeder maakt baby vaker wakker   Laatste bericht

Bloedtest voor depressie in ontwikkeling 
Datum: 2012-04-18, 853 keer gelezen
Print deze pagina

Bloedtest voor depressie in ontwikkeling(Nationale Zorggids) - Wetenschappers van de Northwestern University in Chicago hebben een bloedtest ontwikkeld om depressie aan te tonen, zoámeldtáde Los Angeles Times.

De onderzoeksgroep zocht bij 14 depressieve en 14 gezonde jongeren tussen 15 en 19 jaar naar in totaal 28 zogeheten biomarkers die de aanwezigheid van depressie kunnen voorspellen.

Elf van deze biomarkers hadden een voorspellende waarde met een redelijke tot hoge nauwkeurigheid.

Er werden ook 18 biomarkers gevonden die onderscheid konden maken tussen patiŰnten die alleen depressief waren en hen die daarbij ook nog aan een angststoornis leden.

De huidige methoden berusten alleen op de interpretatie van artsen en op het verhaal van de patiŰnt. "Zonder een objectieve diagnose is het heel moeilijk dit te beoordelen. De vroege diagnose van de vroege ernstige depressie (red: depressie bij jongeren) kan leiden tot meer en effectievere behandelingen en tot betere zorg", zegt een van de onderzoekers.

De wetenschappers waarschuwen dat een dergelijke bloedtest pas groot kan worden ingezet wanneer vervolgonderzoek heeft aangetoond dat de test niet te veel fout-positieve diagnoses genereert.

Lees het artikel in de LA Times:
Blood test looks promisting in diagnosing depression

Lees het wetenschappelijke artikel:
Discovery of blood transcriptomic markers for depression in animal models and pilot validation in subjects with early-onset major depression

line

Categorie: Depressie
Tags: Diagnose

Nieuwsarchief

Eerste bericht  Vorige: Masterclass behandeling angst- én persoonlijkheidsstoornis   van 896  Volgende: Depressieve moeder maakt baby vaker wakker   Laatste bericht
sac ekim