Voor iedereen die ge´nteresseerd is in nieuws over depressie en angst

maandag 31 augustus 2015

TIP ONZE REDACTIE
Heb je nieuws over depressie en angst?
Stuur een mail naar de redactie of
vul dit formulier in!

LINK
CBASP
Onderzoek naar een behandelmethode voor chronische depressie

TRIMBOS E-ZINE
Het Trimbos-instituut informeert ge´nteresseerden over ontwikkelingen op het terrein van geestelijke gezondheid met behulp van elektronische nieuwsbrieven. Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief Trimbos E-Zine!

INITIATOREN
Nieuws over Depressie en Angst

Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie   Nederlandse Studie naar Depressie en Angst   Trimbos Instituut
Klik hier voor meer informatie.

Nieuwsarchief

Eerste bericht  Vorige: Schade aan bloedvaatjes en depressie onderzocht   van 855  Volgende: Informatieavond over omgaan met een angstig of depressief familielid  Laatste bericht

Computerspel haalt tieners uit hun depressie 
Datum: 2012-04-20, 786 keer gelezen
Print deze pagina

Computerspel haalt tieners uit hun depressie(Elsevier) - Een computerspel kan bij tieners met een depressie net zo effectief zijn als therapie van een psycholoog. Een speciaal ontwikkeld spel kan de jongeren uit hun somberheid halen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Auckland en de University of Otago, dat het British Medical Journal heeft gepubliceerd.

Het computerspel heet SPARX (Smart, Positive, Active, Realistic, X-factor thoughts) en zou volgens de onderzoekers traditionele therapie kunnen vervangen. De speler kiest een karakter, waarmee hij vervolgens in een fantasy-wereld verschillende problemen moet oplossen.

De onderzoekers bestudeerden ruim 180 jongeren tussen de twaalf en de negentien jaar die symptomen van depressie vertoonden. De ene helft kreeg gewone therapie, de andere helft mocht op de computer met het spel aan de gang.

Het spel hielp de jongeren net zo veel als traditionele therapie: de symptomen van depressie namen met eenderde af. Van de jongeren die ten minste vier van de zeven onderdelen uitspeelden, herstelde 44 procent volledig. Bij de groep die therapie kreeg, lag dit percentage op 26 procent.

Ruim 80 procent van de tieners vindt het spel leuk om te doen. 'Gebruik van het spel resulteert in een afname van depressie, angst en wanhoop en een verbetering in de kwaliteit van het leven,' aldus de onderzoekers.

Lees het onderzoek:
The effectiveness of SPARX, a computerised self help intervention for adolescents seeking help for depression: randomised controlled non-inferiority trial

line

Categorie: Depressie, Behandelmethoden
Tags: Game

Nieuwsarchief

Eerste bericht  Vorige: Schade aan bloedvaatjes en depressie onderzocht   van 855  Volgende: Informatieavond over omgaan met een angstig of depressief familielid  Laatste bericht
sac ekim