Hoe werkt elektrisch roken precies?

Zit je er al een tijdje over te denken om over te stappen op elektrisch roken maar weet je niet precies hoe dat nu werkt? Bij de webshop ea-sigaret (waar je elektrische sigaretten kunt kopen) leggen ze het je graag uit. In feite verschilt het niet zoveel van roken op de normale manier, want je inhaleert op dezelfde manier. Echter inhaleer je geen rook in maar damp. Het wordt niet voor niets dampen genoemd in plaats van roken. Elektrisch roken is dus in feite helemaal niet roken, maar wordt voor het gemak zo genoemd om het te vergelijken met het roken van normale sigaretten. Het grote verschil zit hem echter in hetgeen je inademt. Dit is dus geen rook, maar een soort waterdamp, aangevuld met een smaakje en geur. Veel mensen verbazen zich als ze net starten met elektrisch roken hoe lekker het is. De smaakjes in deze e-liquid zijn namelijk sterker dan wat je met normale sigaretten kunt bereiken, en bovendien zijn er veel meer verschillende smaakjes verkrijgbaar. In bovengenoemde webshop verkopen ze echt voor ieder wat wils. Denk maar eens aan de volgende smaken e-liquid:

  • Zoete smaken zoals appeltaart en vanille
  • Fruitsmaakjes zoals banaan, appel, aardbei en perzik
  • Frisse smaakjes zoals munt
  • Sigarettensmaakjes zoals tabak

Zoals je ziet kun je e-liquid in super veel verschillende smaken kopen. Je kunt er dus in feite veel meer mee afwisselen dan je met normale sigaretten kan doen. 

Is elektrisch roken minder slecht?

En dan de vraag die natuurlijk super veel mensen bezig houdt: Is elektrisch roken minder slecht? Over het algemeen kun je inderdaad stellen dat dat het geval is, maar je moet wel met een paar dingen rekening houden om dat te kunnen zeggen. Waterdamp inademen is minder slecht dan rook inademen, maar het is heel erg afhankelijk van welke e-liquid je kiest. Ook e-liquid kan namelijk nicotine bevatten! Bovendien kun je bij elektrisch roken kiezen uit diverse varianten elektrische sigaretten. De ene ‘rookt’ veel zwaarder dan de andere, en dus kun je er niet zomaar van uitgaan dat het minder slecht is dan het roken van normale sigaretten. Als je daar rekening mee houdt en je kiest een hele lichte elektrische sigaret in combinatie met een e-liquid die weinig tot geen nicotine bevat, dan is het inderdaad beter. Het zal echter nooit een hele gezonde gewoonte worden, maarja, dat is snoepen ook niet…

Overstappen op een elektrische sigaret

Wat veel mensen tegenwoordig doen is overstappen op elektrisch roken zodat ze uiteindelijk helemaal kunnen stoppen met roken.  Dit is namelijk een hele makkelijke manier om te minderen. Je gaat immers minder nicotine binnenkrijgen en kunt op den duur e-liquids kopen die amper tot geen nicotine meer bevatten. Je hoeft op die manier niet direct te stoppen met de gewoonte zelf (want dat is ook al erg lastig) maar gaat eerst je nicotine-inname afbouwen. Dat lukt met elektrisch roken makkelijker dan met het roken van normale sigaretten. En als je op een gegeven moment de fysieke verslaving niet meer zo erg voelt, dan kun je beslissen om alsnog volledig te stoppen met roken. 

Reageren is niet mogelijk