Voorkom psychisch verzuim op de werkvloer

Een goede geestelijke gezondheid is een belangrijke voorwaarde voor een optimaal dagelijks functioneren. Een van de eerste plekken waar mentale problemen aan het licht komen, is de werkvloer. En daarom krijgen werkgevers gelukkig steeds meer aandacht voor het psychologische welzijn van hun personeel.

Dat blijkt niet alleen uit filantropische motieven te zijn, want gelukkige medewerkers zijn effectiever en verzuimen minder. Meer investeren in het geluk van personeel levert werkgevers dus tastbare resultaten op. Belangrijk is daarom dat medewerkers zich gehoord voelen door hun manager, ook al gaat het om ogenschijnlijk kleine details.

Voorkomen is beter dan genezen

Op de blog van Nodea schrijven we niet alleen over diensten die gelukkiger maken op zowel kantoor als in het dagelijks leven, maar ook over producten die hier een bescheiden bijdrage aan leveren. Sommige kantoorartikelen zijn bijvoorbeeld simpelweg een vereiste om werkzaamheden op een gezonde manier te verrichten.

Wanneer dit soort aspecten niet ter harte worden genomen, zijn de gevolgen in potentie desastreus. Angst, depressie en een burn-out liggen veelvuldig aan de basis van langdurig ziekteverzuim van Nederlandse werknemers. Hierbij geldt dat voorkomen beter is dan genezen, want psychische klachten zijn makkelijker te voorkomen dan dat ze snel omkeerbaar zijn.

Veel Nederlanders hebben psychische klachten

Ook wanneer er geen sprake is van een depressie, burn-out of angststoornis, kunnen de eerste symptomen al aan de oppervlakte sluimeren. Veel tobben, slecht slapen en regelmatige stress zijn allemaal risicofactoren die de bovengenoemde ziektebeelden in de hand werken. Vroeg of laat leiden deze klachten tot langdurig psychisch verzuim.

In dat licht bezien zijn de laatste gezondheidscijfers op het gebied van werknemers in ons land verontrustend. Maar liefst 1 op de 3 Nederlanders zegt namelijk zeer vermoeid te zijn, terwijl zo’n 15% kampt met de symptomen van een burn-out. 1 op de 10 landgenoten lijdt aan milde psychische aandoeningen en circa 5% heeft zelfs ernstige mentale problemen.

De beste tips voor werkgevers en werknemers

Psychisch verzuim van personeel kost het Nederlandse bedrijfsleven vele miljarden euro’s. Op het platform van Nodea lees je hoe je als werkgever de psychosociale arbeidsbelasting voor je medewerkers kunt verminderen en kunt zorgen voor een prettige werksfeer. Goed luisteren naar werknemers en regelmatige bedrijfsuitjes leveren hier allemaal een bijdrage aan.

Ook als werknemer kun je op de website van Nodea terecht voor uiteenlopende waardevolle tips. We adviseren je over de beste dienstverleners die je verder kunnen helpen en tippen je over voordelige producten die voor jou net het verschil kunnen maken. Stel het oplossen van problemen in geen geval uit, maar ga er met de hulp van onze experts direct mee aan de slag.

Reageren is niet mogelijk